Perlově bílé korálky Slzovky obecné

16.06.2017

Slzovka obecná nebo také Jobovy slzy - obilnina, která je nedílnou součástí čínské dietetiky a svoji povahou je vhodná i pro našince. Jejím hlavním účinkem je, že posiluje čchi sleziny a odvádí z těla nadměrnou vlhkost. My bychom to v naší řeči nazvali, že pomáhá detoxikovat - harmonizovat a tonizovat.

Domovinou této jednoleté byliny vysoké až 2 metry je jihovýchodní Asie, tj. Čína a Indie. Ve své domovině roste ve vyšších nadmořských výškách, kde již rýže a kukuřice příliš neprospívá. Nalézá se též v tropické Africe, Brazílii a jižních oblastech USA. Vědecký název byliny je Coix lacryma-jobi L.

Slzovka je významnou součástí čínské dietetiky. Plod je okrouhle vejcovitá modro-bílá či černá tvrdá obilka, která v sobě skrývá užívaná semena. Klasy se zralými zrnky se sbírají na podzim, po usušení na slunci se z nich vytřesou zrnka, zbaví se vnější slupky a usuší na slunci. V této podobě se čínsky nazývají shengyiyiren, zkráceně shengyiren, případně yimi. Jsou bílá a připomínají trochu zrnka omletého ječmene, jsou však větší, kulatá, s podélnou brázdou na jedné straně, mléčně bílé barvy, nasládlé chuti. Semena zbavená tvrdého obalu se též melou na mouku či kroupy.

Něco málo z historie

Název Jobovy slzy odkazuje na kapkovitý tvar semen, perlově bílých korálků, a na biblického Joba, představitele velkého trápení. V různých geografických oblastech se můžeme setkat též s názvy Davidovy slzy, slzy Panny Marie, Ježíšovy slzy.

Jedna z nejstarších legend vážící se k slzovce pochází z Číny. V roce 41-42 našeho letopočtu vyslal chanský císař generála Ma Yuana potlačit rebelii povstalců v jihozápadním pohraničí. V této oblasti panovalo horké a dusné podnebí, proto se zde často šířila různá nakažlivá onemocnění. Domácí obyvatelstvo se jim bránilo požíváním bílých kulatých zrnek jedné rostliny. Poté, co je císařští vojáci začali konzumovat, zjistili, že jim rovněž pomáhají. Když se generál po potlačení povstání po třech letech vracel zpátky, vezl s sebou vůz těchto zrn, aby je mohli zasadit a sklízet i lidé v jeho domovině. Jeho příchod vzbudil velký rozruch, protože lidé si mysleli, že to, co na voze veze, jsou perly, a že se z něho stal na výpravě boháč. Krátce po návratu generál zemřel. Závistivci nelenili a oznámili císaři, že generál si domů přivezl plný vůz perel. Hněv panovníka byl tak velký, že se příbuzní neodvážili zesnulého generála uložit do rodinné hrobky, ani mu uspořádat pohřební obřady. Tak se mu namísto ocenění za dobrou vůli dostalo nakonec jenom pohany. Proto lidé tato zrna pojmenovali yiyi, tj. "konec jedné dobré vůle", celý název yiyiren lze tedy překládat jako "zrnko prodobrotunažebrotu" (Ando, 2007). Generálovi Ma však vděčíme za rozšíření slzovky z původní domoviny Číny a odtud dále po světě.

Kdy slzovka může pomoci

Semena slzovky obsahují škrob (52%), tuk (7%), bílkoviny (18%), aminokyseliny leucin, tyrosin, lysin coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Protože jsou geneticky bližší spíše kukuřici než pšenici, měly by být bezpečné i pro osoby trpícími alergií na lepek. Obsahuje také betakaroten, vitamín C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď a mangan.

Slzovka je častým objektem západních výzkumů, které přiřazují jejím semenům účinky relaxace svalů, protinádorové, analgetické, sedativní, snižování hladiny cukrů a lipidů v krvi, bakteriostatické účinky na původce toxoplasmózy, úpravy krevního tlaku a cholesterolu, nebo podpory aktivity imunitního systému.

Z pohledu čínské medicíny

Popis bylin a jejich použití z pohledu teorie čínské medicíny je úplně jiné, než jsme zvyklí používat my. Pro ně je důležité jak působí na kvalitu čchi, tekutiny a jednotlivé orgány. Disharmonie tohoto vede k něčemu, co my jsme nazvali nemoc.

Chuť: sladká, mdlá (což jí už předurčuje k tomu, že bude posilovat čchi sleziny).
Povaha: mírně chladná (vyrovnaná, lehká).
Tropismus: slezina, plíce, žaludek (játra, ledviny, tlusté střevo).
Účinky:

  • Odvádí vlhkost a posiluje slezinu (lishi jianpi).

  • Odvádí vlhkost a odstraňuje blokády (lishi chubi).

  • Pročišťuje horkost a vytlačuje hnis (qingre painong).

  • Posiluje energii ČCHI ledvin a plic.

  • Reguluje energii ČCHI a harmonizuje střední ohniště.

Děje-li se něco výše uvedeného - např. máme slabou slezinu a kumuluje se nám někde vlhkost a horkost, může se to projevovat jako vodnaté otoky, vykapávání moči a obtížené močení, odulé dolní končetiny nebo celulitida. Pokud oslabenost sleziny spolu s vlhkostí způsobují průjem a snížený příjem stravy, bývá kombinována s dalšími bylinami, jako je tomu pro tento případ v přípravku Shenling baizhu san.
Pročišťuje horkost, což v kombinaci s účinkem na odvádění vody umožňuje její úspěšné využití u syndromu horkého vykapávání moči, rovněž ve spojitosti s přítomností písku či kamenů v močovém měchýři.
Blokády vlhkého a vlhce horkého typu s projevy bolestí ve svalech, kloubech nebo na kůži, anebo zhoršením hybnosti kloubů. Předurčena je tedy pro ideální dietetické tlumení bolestí a křečí při revmatismu.

Pro pojem vlhké horko my používáme termíny jako nadbytek volných radikálů, překyselení organismu či jeho zanesení toxiny.

Citace z klasiků:

"V knize se říká, že když dojde k postižení vlhkou čchi země, poškozeny jsou kůže, svalstvo, šlachy a cévy člověka. Dále se praví, že když se vítr, chlad a vlhkost, toto trojí spojí, vznikají blokády. Slzovka je vysušující povahy, dokáže odstraňovat vlhkost, chuť má sladkou a dokáže vniknout do sleziny a slezinu doplňovat, současně mdlou chutí dokáže odfiltrovat a vypouštět vlhkost, proto obhospodařuje napjatost šlach s křečemi a nemožnost ohýbat a napřimovat končetiny, jakož i větrné vlhké blokády. Tím, žezbavuje šlachy a kosti nesnesitelné škodlivé čchi, že zprůchodňuje střeva a žaludek a odstraňuje vodnaté otoky, zlepšuje chuť k jídlu a dlouhodobě používaná nadlehčuje tělo."
(Bencajing shu, 1625 n. l.; překlad Ando, 2007)

"Kdosi se ptal, že je-li účinek slzovky natolik slaboučký, proč se nepoužijí jiné bylinky, u nichž je vidět účinek už v malých dávkách? Nevěděl, že produkty odvádějící vodu zde jistě většinou stravují čchi. Slzovka je skvělá v tom, že jednak odvádí vodu, jednak nestravuje pravou čchi. Proto jí lze použít ve velkých dávkách."
(Bencao xinbian, 1692 n. l.; překlad Ando, 2007)

Denní dávka by se měla pohybovat kolem 30g. Nepoužívá se v těhotenství a při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.).

Můžete ji jíst v podobě semen "Bílá perla východu od TČM HERBS" (jako součást kuchyně - recepty viz níže) a nebo drcenou ve formě různých nápojů - Nápoj čínských mudrců, MycoClean nebo silný bylinná směs ProKnox.

Vzhledem k tomu, že pochází z oblastí Číny a Indie, dejte vždy přednost potravině v BIO kvalitě, jejíž nezávadnost je potvrzena laboratorními testy. To mají všechny výše uvedené produkty.

Slzovka je skvělá v tom, že mírně odvádí vodu, avšak nevyčerpává organismus, proto ji lze používat dlouhodobě.

Recepty

Yimishui (nápoj)
Jedná se o nejjednodušší přípravu slzovky do podoby nápoje, který je možno podávat horký či vychladlý. Slzovku před vařením krátce opláchněte a namočte na cca 1 hodinu do vody, na 1 šálek slzovky 15 - 20 šálků vody. Potom ji v té samé vodě vařte bez pokličky hodinu při mírném varu. A máte hotovo. Kromě pití odvaru můžete pojídat i uvařenou slzovku. Pro osvěžení chuti je možno vymačkat do šálku těsně před podáváním trochu citronu. V Koreji se pije v koncentrovanější podobě (méně vody) při trávicích obtížích charakterizovaných absencí chuti k jídlu a s pocity na zvracení.

Příloha, kaše a polévky.
Slzovka má podobné použití jako perlové kroupy, můžeme ji použít jako přílohu, třeba i v kombinaci s rýží, rozvařit ji na kaši či dávat jako přídavek do polévek. Pokud chceme slzovku jako přílohu, není ji třeba dopředu namáčet. Stačí ji jen předem propláchnout. Na 2 díly slzovky dejte 1 díl vody, uveďte do varu, potom na mírném ohni vařte nezakryté 50 - 60 minut, dokud se voda nevyvaří. Slzovku po odstavení promíchejte vařečkou. Jako i jiné zrniny můžeme slzovku buď vařit ve vodě, nebo v páře.

Kaše ze slzovky a rýže natural
200 g (1 hrnek) rýže natural
180 g (1 hrnek) slzovky
2l (8 hrnků) vody
Rýži před vařením propereme několikrát, slzovce stačí méně. Vše smícháme a (přes noc) necháme louhovat. Poté mírně osolíme, přivedeme k varu a následně na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 1 hodinu, dokud nedojde k zahuštění. Pak už můžeme servírovat, dle chuti či dietetického záměru můžeme okořenit např. pálivým (pepř, čerstvý zázvor, pórek, jarní cibulky), či sladkým (med). Možno je též před servírováním zakápnout olivovým či sezamovým olejem, či přidat nakrájené vajíčko či tofu. Místo vody můžeme směs louhovat ve vývaru, například kuřecím - pak je ale lépe nechat louhovat v chladničce. Vynikající tonikum též s účinky na vylučování vlhkosti z těla a podporu trávení. Kaši můžete snídat, nebo mít jako přílohu k obědu či večeři.

Víno na snížení váhy

150g slzovky
1 kg lepivé glutinózní rýže
50 g podrcených lotosových oříšků
50 g pórnatky
1 l bílého vína
Vše kromě vína dáme do hrnce, zalijeme vodou a hodinu vaříme. Až směs vychladne, promícháme ji s vínem a necháme stát dva dny při pokojové teplotě. Pak víno přes pláténko přecedíme, dáme do chladničky a užíváme 3x denně polévkovou lžíci před jídlem.


ZDROJ:

Leták - Nápoj čínských mudrců (YIYIRENCHA)

Bylinková receptář čínské dietetiky (PRAGON), strana 14 - 17.