Kustovnice čínská - takový přírodní multivitamín

13.04.2017

Nejdříve k tomu multivitamínu

Dost často se setkávám s požadavkem na "nějaký přírodní multivitamín". Nemám tuto otázku ráda, protože pokud máme multivitamínový přípravek, v 99% neobsahuje přírodní složky. Obsahuje vitamíny a minerály v různém poměru a jejich rozdíl spočívá v tom, že jsou látky buď v organické nebo anorganické formě. Anorganické vůbec nebrat, organické budiž.

A pak tu máme různé byliny a plody, které jsou přirozeným a přírodním zdrojem mnoha látek a mohly by se nazývat multivitamíny, ale nemohou. Jejich obsah v nich, je totiž neměřitelný, takže není možné používat ani zdravotní tvrzení pro jednotlivé látky.

Často se objevují i různé kombinace, jako např. EARTH SOURCE, který obsahuje byliny, zelené potraviny a pak nějaké ty vitamíny a minerály v organické formě.

Kustovnice je plodem, který obsahuje spektrum mnoha látek a sama o sobě by se mohla nazývat multivitamínem (i když legislativně nemůže). Obsahuje betakaroten, polysacharidy, vitamíny B1, B2, B3, C, vápník, železo, fosfor, vlákninu, aminokyseliny, selen, germanium, β-sitosterol, zeaxanthin, lutein, betain, cyperon, solavetivon či physalin.

Kde ji najdeme

Domovinu keřovité rostliny Lycium Chinense Mill jsou severní a západní oblasti Číny, Japonsko, Jáva a Střední Asie. Plody jsou červenooranžové barvy s malou vypouklinkou na špičce a bílou značkou po stopce na konci opačném. Zralé plody se sbírají v období letního slunovratu a suší se ve stínu.
Čínský se kustovnice nazývá gouqizi (čtěte kou-čchi-c'), japonsky goji (čtěte godži).

Jednou z nejkvalitnějších kustovnic je typ "qiwang" - královská kustovnice. Tímto názvem se označuje kustovnice pěstovaná v oblasti Zhongning, v autonomní provincii Ningxia, která se tradičně považuje za nejvyhlášenější kustovnicovou oblast s typicky červenou zemí, kde není žádný průmysl ani uhelné doly.

Plody dlouhověkosti

Kustovnici se v tradiční východní medicíně přezdívá plody dlouhověkosti. Její účinky jsou velmi rozmanité.

Příznivě ovlivňuje činnost jater, ledvin, samčích reprodukčních orgánů, zlepšuje zrak a všeobecně tonizuje organismus, a tím působí jako prostředek proti předčasnému stárnutí.

Podle moderních výzkumů snižuje odvar z kustovnice též hladinu krevního cukru, příznivě ovlivňuje látkovou přeměnu cukrů a snižuje krevní tlak.

Obsažené polysacharidy mají protinádorovou a imunomodulační aktivitu. I když jako zdroj polysacharidů bych si asi zvolila spíše léčivé houby, které jsou v tomto směru mnohem silnější.

Kustovnici nejezte při používání léků na snížení srážlivosti krve (např. Warfarinu), neboť může jejich účinek potencovat.

Účinky dle tradiční čínské medicíny (TČM)

Chuť: sladká (hořká)

Povaha: vyrovnaná (mírně teplá)

Tropismus: játra, ledviny, plíce (srdce)

Účinky: rozhojňuje ledviny, doplňuje játra a projasňuje zrak (zishen bugan mingmu) svlažuje plíce (runfei)

Použití: Poruchy plodnosti z prázdnoty ledvin, vyčerpanost esence a krve, kašel z prázdnoty plic.

Používá se u slabostí beder a kolenou, závratí, pískání v uších, bolestech hlavy, rozmazaném či slabém vidění, mžitkách před očima, při kašli z prázdnoty plic, předčasnému výronu semene, stavech na omdlení způsobovaných prázdnotou jater a ledvin.

Plody by se neměly užívat při napadení vnější škodlivinou (akutní infekce - nachlazení), při plné horkosti vnějšího původu (např. úpal) a průjmu z prázdnoty sleziny (to se k tomu většinou objevuje - nechutenství, mírné nafouknutí břicha po jídle a únava, tendence k obezitě a slabost končetin - tyto průjmy jsou často chronické).

Jak jí do sebe dostat

Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v semínkách kustovnice, proto se doporučuje konzumovat vždy celé plody.

Na trhu dnes najdeme různé šťávy, džusy, ampule s extrakty nebo práškové extrakty.

Dle mého názoru je nejlepší způsob konzumace odvar a plody pak sníst. Je to jednoduché - vezmete svoji hrst plodů Kustovnice čínské (vaše hrst je vaše denní dávka) a nasypete do skleničky (cca 3 dcl). Zalijete teplou vodou (ne vlažnou, ale ani ne horkou - teplou) a popíjíte. Plody můžete zalité několikrát za sebou a popíjet v průběhu celého dne. Odpoledne je pak můžete sníst. Pokud je kvalitní kustovnice, je odvar celkem chutný. Důležité je, pít jej pořád teplý, nenechávat vychladnout.

Pro svou jemnou chuť a účinky je kustovnice často součástí kulinářských receptů čínské kuchyně, přidává se také do zeleninových vývarů a polévek. Je součástí tzv. polévky na posílení ledvin, která dále obsahuje bílou ředkev, jidášovo ucho a vepřové ledviny. Na 1 litr této polévky se používá hrst kustovnice s trochou dřínu.

Ze starých textů

O kustovnici a jejich účincích se zmiňoval i slavný čínský lékař Li Š'-čen, když vysvětloval vyhlášenou dlouhověkost obyvatel vesnice Nan-čchiou, kteří často pili kustovnicové víno.

O život prodlužujících účincích kustovnice kolují dokonce v Číně krátké příběhy, jako je tento:

Prostý poutník procházel vesničku Si-che, když jeho pozornost upoutal následující výjev. Asi šestnáctiletá mladá dívka tloukla starého prošedivělého muže dřevěným bidlem po hlavě. Poutník se chtěl starého muže zastat, neboť jeho věk odhadoval na 80-90 let. Zeptal se proto dívky, proč staříka bije. Dívka nazlobeně odvětila, že je vnučkou onoho muže a tluče ho, protože dědeček nechce pít své bylinky na dlouhověkost. "Jak nemá potom vypadat tak staře!" dodala. Poutník neodolal, aby se jí nezeptal na její věk. Odpověď ho velmi překvapila - dívce bylo 372 let. Udiveně se jí proto otázal, jak je možné dožít se takového věku. Dívka mu prozradila, že se po celý život živí kustovnicí...

Citace z klasiků:

"Lidově se říká, že gouqi dokáže léčit oči, jenomže neléčí oči, nýbrž dokáže posilovat esenci a podporovat ducha, proto má i účinek napravovat oči. Dále se říkává, že léčí vítr, jenomže vítr neléčí, jen dokáže doplňovat krev a rodit výživu, a když je krve dostatek, vítr zaniká; proto je zkušenost s tím, že napravuje vítr. Neví se přitom, že gouqi dokáže, že čchi se bude naplňovat, krev se bude doplňovat, jang se bude rodit, jin bude narůstat, oheň bude klesat a větrná vlhkost bude odstraněna. Takovýto má dokonalý a zázračný účinek.

Amen

ZDROJ - Bylinkový receptář čínské dietetiky - studijní materiál SINBIOS - Tradiční čínská medicína z.s.