Kořen pampelišky - zázrak z našich zahrad

02.10.2017

Čím více se nořím do tajů českých bylin, tím více mě překvapuje, kolik síly se schovává v těch, které považujeme za plevel a mnohdy se jich urputně zbavujeme. Bohužel často i za pomocí toxických přípravků. Tentokrát o smetance lékařské neboli pampelišce.

Smetanka lékařská nebo také mlíčňák určitě patří mezi poklady našich zahrad a polí. Možná i proto má květ krásnou žlutou barvu, aby připomínal třpytící se zlato. A nejen kořen, v podstatě celá bylina je účinnou léčivkou. Roste na nejsušších místech i ve vlhku, v parnu i v době, kdy sníh teprve taje a ona stojí ve vodě. Najdeme ji na velehorách, stejně jako v nížinách. Už tím je výjimečná a ukazuje nám, že v sobě nese odolnost, kterou předá i nám.

Celá rostlina je léčivá

Pro výrobu bylinných čajů a směsí se používají všechny části, tedy kořen, nať i květ. Každá část má však trochu jiné účinky. Jedno mají společné, obsažené hořčiny léčí choroby jater a žlučníku a celkově podporují metabolismus. Salát z listů smetanky na jaře je balzámem pro zanesená játra. Květ podporuje vylučování močí a kořen, ten dává sílu a působí výrazně protizánětlivě. Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a květy po dobu květu.

Maria Treben ve svém herbáři uvádí, že když denně sníme pět až šest stvolů smetanky v syrovém stavu, velmi rychle to pomůže při chronickém zánětu jater. Pomáhá i při cukrovce. Cukrovkáři by měli denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají.

Kořen a jeho sušení

Sušený kořen si můžete připravit na zimu. Mezi jeho účinky mimo jiné patří i to, že tzv. pročišťuje plnou horkost a odvádí jedovatosti. Pomáhá při respiračních onemocněních.

Běžte na zahrádku či na louku. Vytrhněte smetanku i s kořenem, ten může mít klidně i třicet centimetrů. Doma jej pověste do stinné místnosti kořenem nahoru a listy dolů. Po několika dnech sušení jej nakrájejte a dosušte v troubě. Uskladněte v utěsněné nádobě a v případě potřeby si připravujte čaj z cca jedné kávové lžičky třikrát denně. Nebo to můžete udělat jako já, koupit si jej již nasušený a připravený. Vím, že bylina nasbíraná vlastní rukou a s láskou usušená má mnohem větší kouzlo, ale každý jsme dobrý v něčem jiném a já rozhodně v tom, že ocením práci někoho jiného s šálkem výborného čaje v ruce.

Kořen a extrakty

K zakoupení jsou i silné extrakty, které v sobě nesou mnohonásobnou sílu byliny. Léčivá síla kořene je hlavně v tom, že dovede odstranit z těla odpadní látky. Tím může pomoci při svrbění kůže, lišejích a různých vyrážkách. Pročišťuje také žaludek od všelijakých usazenin. Ráda používám termín, že "pročišťuje krev" a pomáhá, když je příliš "hustá". Jeho protizánětlivý efekt lze využít v mnoha směrech.

O kořenu pampelišky se také mluví v souvislosti s rakovinou. Některé výzkumy jsou velmi povzbudivé a naznačuji, že extrakt z kořene pampelišky se osvědčil jako zastavující prostředek růstu nádoru v druhém stupni karcinogeneze. Z toho, co o bylině vím, by mohla být velmi účinná hlavně u karcinomu prsu, který je hormonálně podmíněn. Zde by se uplatnil čisticí efekt byliny na játra. Játra přetížená toxiny nedokáží efektivně odbourávat estrogeny, a to pak může způsobit mnoho komplikací v ženských oblastech. Za nečistými játry je však také třeba hledat potlačený hněv či sebelítost, ale to je již další kapitola o přírodním léčení.

Závěrem

Všichni říkáme smetance lékařské pampeliška, ale ona to pampeliška ve skutečnosti není. Pravá pampeliška totiž neobsahuje mlíčí. Tak až budete teď na podzim foukat do jejího chmýří a pozorovat její padáčky ve vzduchu, vzpomeňte si, že to je smetanka lékařská.

Recepty :-)

Pampeliška v kuchyni.

JARO

Natrhejte listy pampelišky, omyjte je a nakrájejte na malé plátky. Uvařte brambory ve slupce a rozmačkejte je společně s máslem a nakrájenými listy pampelišky. Jen lehce posolte. Při servírování můžete přidat vaječné volské oko.


PODZIM

Čaj z kořene pampelišky. Jednu vrchovatou lžičku kořene dejte na noc do ¼ litru studené vody, ráno zahřejte a přiveďte do varu, poté sceďte. Vypijte po doušcích půl hodiny před jídlem a po snídani. Můžete osladit medem nebo sirupem z květů pampelišky (recept na sirup najdete na www.prirodnilekarna.cz). Pijte takto od září do konce října pro zvýšení odolnosti a vyloučení horkosti z léta.