Kopřiva - je opravdu tak dobrá na to revma?

27.10.2017

Taky vám to říkali, že popálení kopřivou je zdravé? Že to je prevence revmatu? A skutečně je tomu tak - čerstvá kopřiva se používá ke šlehání částí těla napadených revmatizmem, artritidou, ischiasem s bolestmi "nervových kořínků".

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica L.) 

U nás se vyskytují tři druhy kopřivy: konopolistá (Urtica canabina L.), která má žahavé chlupy pouze na květenství, dvoudomá (Urtica dioica L.) velká, dorůstající výšky až 2 metry, a kopřiva žahavka (Urtica urens L.), která je vysoká kolem půl metru a je celá pokrytá žahavými chlupy; roste jako plevel na zahrádkách a u cest.

Kopřiva se sbírá od května do září, za pěkného počasí. Suší se ve stínu, na místě, které není vlhké. Kopřivy po zvadnutí žahavé vlastnosti ztrácejí. Snadno se zapaří a hnědnou, proto je rozkládáme v tenké vrstvě na dobře větraném místě. Po vysušení se nať odrhne a lodyha se vyhodí. Níže o vlastnostech kopřivy dvoudomé a kopřivy žahavky.

Kopřiva obsahuje mikroelementy (vápník, hořčík, fosfor, železo, síru, draslík, jód, křemík a sodík) a vitamíny (A, C, B2, K1, karotenoidy), je tedy faktorem vitaminizujícím. V listech kopřivy se vyskytují také flavonoidy, organické kyseliny (glycerolová, glykolová, mravenčí aj.) a kromě toho chlorofyl, serotonin, histamin, třísloviny a acetylcholin.

Léčivé vlastnosti

  • očišťuje organismus od usazenin kyseliny močové
  • zužuje cévy - zastavuje krvácení

  • odvádí žlučové usazeniny z cest žlučovodů

  • zlepšuje činnost jater a díky tomu zbavuje organismus jedovatých látek

  • posiluje žaludek a snižuje nadměrnou potivost

  • působí proti průjmu

  • zlepšuje celkovou látkovou přeměnu

  • povzbuzuje vytváření pankreatických enzymů a zvyšuje produkci červených krvinek a hemoglobinu.

Kopřiva užívaná vnitřně je podpůrným prostředkem při léčení různých druhů krvácení (vykašlávání krve, krvavé zvracení, krvinky v moči, děložní krvácení, krvácení z nosu, hemofilie), anémie, křivice, celkového vyčerpání, kožních vyrážek, popálenin a zánětu kůže, obtíží spojených s obdobím klimakteria, s hostcovým zánětem kloubů, močového měchýře, ledvin, jaterních kamenů, žloutenky, žaludečních vředů, prediabetických stavů, průjmu, nadýmání, mimovolného močení u dětí, kataru sliznice střev.

Zevně se doporučuje používat kopřivu při mazotoku pokožky hlavy a tvorbě lupů, oděrkách (aftech) při infekci dutiny ústní, mykóze kůže a sliznic.

Způsob použití

Extrakt z čerstvé kopřivy užívaný půl na půl s natí lichořeřišnice je účinným výživným prostředkem pro vlasové cibulky, léčí mazotok a lupy. K těmto účelům lze užívat i kořen, který také způsobuje lehké prokrvení pokožky hlavy.

Čípek z vaty zvlhčený šťávou z kopřivy vsunutá do nosní dírky zastavuje krvácení.

Rozředěná šťáva z čerstvé kopřivy se používá k vyplachování úst při aftech, infekcích hrdla, úst, sliznice, dutiny ústní.

Čerstvá kopřiva se používá ke šlehání částí těla napadených revmatizmem, artritidou, ischiasem s bolestmi "nervových kořínků". Působení je účinnější, pokud se současně bylinami zlepšuje činnost ledvin. Bolest vzniklá důsledkem požahání ustoupí po natření kůže olivovým olejem. Když zmizí i zčervenání, lze "bičování" provést znovu.

Mladé kopřivy lze připravit podobně jako špenát. Přidávají se také do polévek a jemně nakrájené do zeleninových salátů, jejichž výživná hodnota tímto způsobem silně vzrůstá.

Jako léčivka jsou nejčastěji a s největším užitkem používány listy kopřivy, které jsou součástí čaje.

K vnitřnímu použití

Nálev z listů a kořene. 25g na půl litru vody. Vaříme max. 3min., louhujeme 20min. Pijeme během dne ve 2 - 3 dávkách (při revmatizmu, průjmu a pro očištění organismu).

Šťáva z čerstvé kopřivy. Pijeme třikrát denně po 35g. Má hemostatický účinek a zužuje cévy.

Šťáva s medem. Med se šťávou z čerstvé kopřivy lze uchovávat 2 - 3 roky. Kopřivu je nutno opláchnout převařenou vodou, umlít na strojku na maso a vylisovat šťávu. Med rozpustíme v hrnku, zahříváme jen nepatrně. Rozmícháme jeden díl šťávy z kopřivy se čtyřmi díly medu a vlijeme do šroubovacích zavařovacích sklenic. Dětem podáváme dvakrát denně 1 lžičku a po celou zimu.

Vývar z nasekaných lodyh a kořene. 25g na půl litru vody vaříme 10 minut. Pijeme po troškách mezi jídly po dva dny při revmatizmu.

Sirup. 125g šťávy vylisované z kopřivové drtě, 125g cukru. Vařením dovedeme do konzistence sirupu. Pijeme při onemocněních trávicího traktu.

Cukroví. Vezmeme 15g semene kopřivy, 60g žitné mouky s vodou a trochu medu, z těsta uděláme 6 kousků a upečeme. Podáváme dítěti jeden denně. Kúru držíme po dva týdny. Je to předpis doporučovaný při mimovolném močení dětí.

Kopřiva s chutí špenátu. Stejné díly mladé kopřivy, listů ředkviček a cibulové nati připravíme jako špenát v malém množství vody, která se musí odpařit, nikoli slít. Ochutíme vejcem, pepřem, kmínem, majoránkou a vegetou, což dodá jídlu znamenitou chuť. Po jeden měsíc podáváme denně 2 - 3 lžíce jako zeleninu. Takto lze vyléčit mnoho těžkých onemocnění, např. artritidu či anémii.


ZDROJ

Górnicka, J., Domácí přírodní lékárna - Rádce pro zdraví, rok vydání 2011, vydal Jan Vašut s.r.o., ISBN 80-7236-026-4.